Čaj - 4 základní druhy a historie jeho pití

Čaj patří v současné době k nejčastěji konzumovaným nápojem. Jeho celosvětová obliba nemá konkurence a proto se čaj stal, hned po vodě, druhým nejoblíbenějším nápojem.

Různé druhy sypaného čaje

A není se co divit. Díky širokému výběru z téměř 1500 druhů čaje si může každý zvolit takový, jaký mu nejvíce chutná. Pití čaje má v čínské kultuře historický význam. Samotný název "čaj" se vyvinul ze starověkého čínského dialektu. Slovy "tay", "Tchai" či "cha" se označovali čajové lístky i nápoj, který se z nich připravoval.

Celosvětově oblíbené sypané čaje

Z historie vzniku čaje

Stará čínská legenda říká, že čaj vznikl kolem roku 2737 před Kristem a váže se se jménem vládce a patrona umění, Shen Nong. Tento zanícený vědec a bylinkář věřil v pozitivní účinky převařené vody na lidský organismus. Jeho služebnictvo bylo povinné převařit vodu před každým jejím pitím.

Jednoho letního dne, během odpočinku při návštěvě vzdáleného místa, spadlo ze stromu do vařící se vody pár lístků. Vládce byl okouzlen vůní a chutí tohoto odvaru a zjistil, že tento osvěžující nápoj dodává tělu sílu. Od tohoto momentu se čaj používal zejména pro léčebné účely, dokud se kolem roku 300 našeho letopočtu začal požívat denně.

V uplynulých stoletích se stal čaj inspirací pro mnohé učenců, který květnatě popisovali jeho chuť, vůni a prospěch pro lidské tělo. Znalosti o pěstování a přípravě čaje se tradovaly z generace na generaci. Během vlády dinastií Yuan a Qing se stalo populárním zakládání čajových domů po celé Číně. Kolem roku 900 se pití čaje rozšířilo i do Japonska.

Čaj a jeho příchod do Evropy

Do Evropy se však čaj rozšířil až v 17. století. Jeho pití bylo výsadou aristokracie, jelikož byl velmi drahý. Jedna libra (0,45kg) měla hodnotu přibližně 9 měsíčních příjmů anglického dělníka. Právě Velká Británie má největší zásluhy na rozšíření importu čaje do celé Evropy. Brzy byl tento lahodný nápoj běžným zbožím, dostupným každé sociální třídě.

Druhy čajů

O tom, že si v současné době můžeme dopřát stovky druhů rozmanitých čajů není pochyb. Ne každý z nás však ví, jak se čaje dělí. Na začátek bychom rádi řekli, že to, co spojuje každý čaj, je pojem Camellia sinensis, čili botanický název čajového keři.

Základní druhy čajů a jejich dělení

Stovky druhů čaje, které lze zakoupit, se však liší v několika znacích. Jde zejména o region, ve kterém vyrostly, rok, ve kterém byl čaj sebraný, způsob, jakým byl zpracován a stupeň oxidace.

Milovníci čaje rozeznávají 4 základní druhy. Každý z nich si zaslouží zvláštní pozornost, protože se liší nejen chutí či množstvím kofeinu, ale i vlivy na Vaše zdraví.

  • Asi nejpopulárnějším je zelený čaj. Tento chutný nápoj obsahuje přibližně 5 až 10% podíl kofeinu jednoho šálku kávy. Zelený čaj je populární i pro množství vitamínů a antioxidantů, díky kterým má mnoho pozitivních vlivů na lidský organismus. Je vyhledáván jako přírodní lék na snižování cholesterolu, úpravu krevního tlaku, zlepšení kondice chrupu a pleti či dlouhověkost.
    Zelený čaj se vyrábí z lístků, které se po sklizni jednoduše nahřejí, čímž se ničí enzymy, zodpovědné za oxidaci čaje. Čaj se následně ručně či strojově roluje, čímž se uvolní jeho chuť. Následně lze vysušit a vytřídit. Část úrody, která nemůže být využita jako ryzí zelený čaj, se obvykle mísí s ovocem či květinami rostlin, čímž vznikají ochucené verze zeleného čaje.
  • Bílý čaj patří k nejvzácnějším čajem, protože jeho sběr může probíhat pouze během několika týdnů v roce. Pravý bílý čaj roste jen na jednom místě - v čínské provincií Fujian, která si své tajemství zpracování tohoto bílého zlata pečlivě střeží. V porovnání s jinými druhy čaje má bílý čaj nejnižší obsah kofeinu a zároveň nejvíce účinných látek, které působí proti rakovině. Stejně výborně ovlivňuje i na pleť a celkovou detoxikaci organismu.
  • Černý čaj je charakteristický svou chutí a barvou, kterou získává v procesu plnohodnotné přírodní oxidace. Díky tomu si černý čaj dokáže uchovat své aroma až několik let. Tento druh čaje obsahuje až 20% podíl kofein z jednoho šálku kávy. Studie prokázaly pozitivní vliv nápoje na ochranu plic kuřáků, stejně působí jako prevence před mrtvicí, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém či úpravu cholesterolu.
  • Čaj Oolong je polofermentovaný čaj, který obsahuje asi 15% množství kofeinu jednoho šálku kávy. Proces oxidace se ukončí těsně před tím, než lístky čaje začínají měnit barvu. Proto lze tento druh popsat jako střed mezi zeleným a černým čajem. Oolong zlatohnědé barvy a intenzivní chuti s květinovými podtóny je často využíván na redukci tělesné hmotnosti.

Celosvětově oblíbené sypané čaje


Autor článku

Lucia Kunkelová

Už od malička se zajímám o účinky různých bylinek a přírodních preparátů na náš organismus. Místo klasické léčby vždy nejdříve sáhnu po té...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Calgel – recenze, zkušenosti. Který gel pro prořezávání zoubků je nejlepšíCalgel – recenze, zkušenosti. Který gel pro prořezávání zoubků je nejlepší

Prořezávání prvních zoubků je fáze, kterou si musí projít každé miminko. A některé mrňousky dokáže pořádně potrápit. Jedním způsobem, jak tuto fázi dítěti usnadnit, je použitím zubního...

Magnerot také v těhotenství – recenze, zkušenosti, dávkování. Nejlepší před spanímMagnerot také v těhotenství – recenze, zkušenosti, dávkování. Nejlepší před spaním

V případě, že vás trápí časté svalové křeče, bolesti svalů, migréna či zvýšený krevní tlak, můžete mít nedostatek hořčíku. Doplnit vám jej pomůže například. doplněk stravy Magnerot....

Nejlepší protizánětlivé potraviny? Přírodní látky znovu v kurzuNejlepší protizánětlivé potraviny? Přírodní látky znovu v kurzu

Víte, co je zánět, co ho způsobuje a jaké jsou jeho projevy? Jak mu předejít a jak ho léčit? Jednou z možností je konzumace tzv. protizánětlivých potravin. My vám je v článku představíme.