Čajovníkový olej – použití, účinky a cena. Výborný na akné i mykózy!

Čajovníkový olej nebo i tea tree oil má nejen zdravotní využití, ale i využití v domácnosti. Tento olej pochází z Austrálie, kde roste ve volné přírodě.

Čajovníkový olej na vnější i vnitřní použití

Na náš kontinent ho přinesl James Cook. V Austrálii se po staletí využíval jako lék tamních obyvatel. Pochází z čajovníkového stromu Melaleuca alternifolia. Lístky tohoto stromu se lisují za studena a olej se používá jako ve zředěné, tak v nezředěné formě.

Použití čajovníkového oleje se pojí zejména s nachlazením, kašlem, ale léčí se jím i popáleniny či zranění. Rovněž slouží i jako první pomoc při vyrážkách. Čajovníkový olej je považován za nejúčinnější přírodní antiseptikum. To znamená, že účinně ničí choroboplodné zárodky bakterií, virů a plísní.

100% čajovníkový olej a kosmetiku s jeho obsahem lze zakoupit v ✅ online lékárně Dr. Max!

Fakta o čajovníkovém oleji

Rostliny čajovníku se pěstují zejména v Austrálii na velkých plantážích. Na hektar se vysazuje 30- až 40-tisíc sazenic, což je asi 150 – 200 kg oleje za rok. Olej je bezbarvý až nažloutlý a má charakteristickou vůni, která je terpentýnová až mírně kafrová a připomíná eukalyptus. Olej je také součástí mnoha kosmetických přípravků, prášků nebo sirupů.

Větvička a plody stromu čajovníku

Čajovníkový olej je od roku 2002 zařazen Evropskou farmakologickou komisí do seznamu přípravků s léčebným účinkem.

Věděli jste, že jeho účinky byly potvrzeny až na počátku 20. století? Doktor Penfold objevil, že čajovníkový olej má až 13-krát větší antiseptické účinky než dosud používaný fenol. Od té doby se začal používat masivně a vojákům pomáhal během války.

Složení a účinné látky

Silice kvalitního čajovníkového oleje závisí zejména na dvou komponentů – terpinen-4-olu a 1,8-cineolu. Čajovníkový olej obsahuje téměř 50 zdraví prospěšných látek, z nichž hlavní (kromě dvou zmíněných) jsou α-terpinen, γ-terpinen, p-cymen a limonen. Zejména 1,8-cineol je důležitá látka pro terapeutické využití, pro použití v dermatologii nebo v kosmetice. Silice je nejúčinnější antiseptická látka, která má antibakteriální a antifungální účinky. Silice tohoto druhu brzdí aktivitu některých kmenů kvasinek a plísní.

Doporučuje se používat pouze olej, který má obsah těchto účinných látek. V Austrálii je obsah silice daný a standardizovaný.

Účinky čajovníkového oleje

Vzhledem k zastoupenou silici má čajovníkový olej poměrně široké využití. Nejčastěji účinky čajovníkového oleje jsou:

Stomatologie

  • Využívá se k léčbě oparů a koutků.
  • Čajovníkový olej na dásně je výborným lékem proti jejich krvácení.
  • Potlačuje zápach z úst.
  • Díky antiseptickým účinkům odstraňuje nežádoucí mikroorganismy.
  • Čajovníkový olej na zuby ulevuje od jejich bolesti.
  • Je součástí přípravků na péči o ústní dutinu.

Dermatologie

  • Ideální na kožní onemocnění.
  • Zklidňuje pokožku po štípnutí hmyzem.
  • Funguje také jako repelent.
  • Díky silici se zabraňuje rozšíření infekce při vytahování klíštěte.
  • Ošetřuje drobné popálení, proleženiny a hnisající pokožku.
  • Je prevencí proti vším a účinný na lupy (výborný je např. ✅ Dr. Müller Tea Tree Oil šampon proti lupům).
  • Podporuje růst vlasů.
  • Na svědící pokožku hlavy.
  • Urychluje hojení otlaků.
  • Pozitivně působí na pokožku při ozařování – radioterapii.
  • Čajovníkový olej je vhodný na bradavice.

Aromaterapie

  • Přečtou vzduch v místnosti.
  • Působí pozitivně a ulevující pro alergiky a astmatiky.
  • Účinný při chřipce a nachlazení.
  • Povzbuzuje při únavě a vyčerpání.

Gynekologie

  • Zabezpečuje přirozenou mikrobiální flóru a hladinu požadované vlhkosti.
  • Snižuje působení bakterií a plísní.
  • Účinný v boji proti infekcím.

Fyzioterapie

  • Používá se při masážích.
  • Má uklidňující účinek na unavené svaly.
  • Prevence proti přetížení svalstva.

Kosmetika

Čistící prostředky

  • Má uplatnění v běžných čisticích prostředcích v celé domácnosti.
  • Zamezuje tvorbě virů a bakterií.

Pro koho je a není vhodný?

Čajovníkový olej se v těhotenství doporučuje používat pouze pro venkovní použití. Pro dětí (i novorozenců) je vhodné ho použít při dýchacích potížích a to tak, že dáte pár kapek do zvlhčovače. Rovněž je účinné potírat si ním jizvy po císařském řezu. Pokud čajovníkovým olejem kloktat, tak by se neměl polykat. Čajovníkový olej se pro vnitřní použití nedoporučuje podávat ani dětem ani těhotným ženám.

Kde se dá koupit čajovníkový olej a jaká je jeho cena?

Čajovníkový olej se prodává jako vonný, pleťový a tělový olej. Koupíte ho na internetu, v bioobchodoch, ale iv drogerií či lékárně. Cena čajovníkového oleje je závislá na druhu a množství v lahvi a také - na co je určen. Velmi oblíbený je například ✅ australský čajovníkový olej, jehož cena je v průměru 120 Kč za 10 ml.

Jak se užívá čajovníkový olej?

Čajovníkový olej se nemá užívat vnitřně. Doporučuje se používat ve zředěné i nezředěné formě.

  • K lokálnímu použití se smíchejte 1 díl oleje s 10 díly vody.
  • Když máte ucpané dutiny, tak dejte pár kapek oleje do zvlhčovače, případně si připravíte inhalační lázeň, kam dáte pár kapek oleje.
  • Při bodnutí hmyzem se postižené místo lehce přetřít neředěným olejem.
  • Jako kloktadlo se smísí 250 ml teplé vody a 10 kapek oleje.
  • Při bolestech svalů si bolavé místo promasírujte.
  • Při akné se na vatovou tyčinku nanese olej a postižené místo se namasírovat.
  • Čajovníkový olej na bradavice nanášíme pomocí vatového tampon 2 až 4 krát denně.

Přesné informace o dávkování čajovníkového oleje najdete na obalu zakoupeného výrobku.

Pro uplatnění v kosmetice klidně smíchejte pár kapek oleje s vaším oblíbeným krémem, šamponem nebo balzámem na vlasy. Pokud budete čajovníkový olej pravidelně používat, tak výsledky uvidíte poměrně brzy. Chcete-li zabránit vypadávání vlasů, tak použijte čajovníkový olej na vlasy tak, že ho smícháte s kokosovým, mandlovým, jojobovým nebo olivovým olejem v poměru dva ku osm. Tato směs se nanáší na pokožku hlavy.

Léčba vší, plísní a mykóz

Pokud mají děti vši, tak také postačí kúra s čajovníkovým olejem. Přimíchejte 8 kapek oleje do šamponu a umývejte ním dětem hlavu. Rovněž můžete pár kapek přímo vmasírovat do hlavy.

Léčba vší čajovníkovým olejem

Při plísňových onemocněních nehtů je ideální olej použít před spaním a to tak, že olejem potřete postižená místa na nehtech a v okolí nehtů. Toto místo se zakryje plastovým sáčkem a ponožkami a nechá se působit celou noc. Rovněž se používá čajovníkový olej na mykózu.

Nežádoucí nebo vedlejší účinky a upozornění

Čajovníkový olej nemá nežádoucí účinky. Nesmí se ale používat do okolí očí, protože může způsobit slzení. Na začátku užívání se olej může zředit a aplikovat jeho malé množství na pokožku. Počkejte pár dní na reakci.

Pokud jím ošetřujete rány, tak postižené místo nepřelepujte.

  • V ojedinělých případech může způsobit čajovníkový olej alergickou reakci. Právě proto je vhodné vyzkoušet si ho předtím než začnete s používáním.
  • Pokud máte přecitlivělou pokožku, tak použijte olej ve více zředěné formě s nižší koncentrací.

Zkušenosti s používáním

Zkušenosti jsou pozitivní. Využívá se jako všelék. Nejčastěji ho lidé využívají jako dezinfekční prostředek při různých poraněních, při léčbě plísní, bradavic a mykóz. Výborné hodnocení má produkt ✅ Australian Bodycare Tea Tree olej.

Recenze a zkušenosti s čajovníkovým olejem

Při koupi dbejte na to, abyste kupovali vždy jen čistý olej. Právě ten má všechny zmíněné vlastnosti a účinky na náš organismus.



Publikováno dne: 05.05.2019
Hodnocení článku:
(93.4%)

Autor článku

Kaja Mihalovičová

V oblasti PR a reklamy působím už deset let. Začínala jsem ve vlastním grafickém studiu, kde jsem měla na starosti marketing, textování webů a...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Oregánový olej – účinky, užívání, dávkování, ceny Oregánový olej – účinky, užívání, dávkování, ceny

Oregánový olej je silný přírodní lék, který obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Používá se v boji proti bakteriím, infekcím, virům a různým druhům chorob a onemocnění.

Lněný olej výborný pro děti i v těhotenství. Jaké jsou jeho účinky Lněný olej výborný pro děti i v těhotenství. Jaké jsou jeho účinky

Lněný olej se z více než 70 % skládá z omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin, což jsou zdravé tuky pozitivně ovlivňující hladinu cholesterolu. Jaké jsou jeho další pozitivní účinky...

Kokosový olej je nejlepší na obočí, vlasy i hubnutí Kokosový olej je nejlepší na obočí, vlasy i hubnutí

Kokosovému oleji je téměř automaticky připisován přívlastek všestranný. Jaká je však pravda? Má opravdu tolik blahodárných účinků? Vše podstatné se dozvíte v našem článku!