Dieta při vysokém cholesterolu? Snížení cholesterolu přírodní cestou

Cholesterol je pro život člověka nezbytný, ale jeho vysoká hladina může představovat nebezpečí. Člověk sice při jeho nadměrných hodnotách nepociťuje bolest, přesto je pro zdraví velkým rizikem. Není cholesterol jako cholesterol. V čem spočívá rozdíl? Jaké jsou ideální hodnoty cholesterolu? Z jakých potravin sestává nízkocholesterolová strava?

Dieta při vysokém cholesterolu

Cholesterol je tuková látka produkovaná játry, tvořící součást buněčných membrán a všech tkání, včetně krve. Většina se tedy syntetizuje přímo v organismu, ale určitou část člověk přijímá prostřednictvím živočišné potravy. Pravidelné konzumování velkého množství některých druhů potravin proto může být částečnou odpovědí na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol.

Pomůcky na testování cholesterolu

Název Hodnocení Detail
EasyTouch cholesterolmetr 3v1   ✔   VÝBORNÉ RECENZEZobrazit produkt
Veroval Cholesterol domácí test   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Dobrý versus špatný

V rámci problematiky je třeba rozlišovat jednotlivé typy cholesterolu. Základní rozdělení:

  • HDL cholesterol (dobrý) = lipoprotein s vysokou hustotou zajišťuje transport nadbytečného cholesterolu do jater, kde je použit pro "výrobu žluči". Z těla se vylučuje stolicí. Jeho vyšší hladina není nebezpečná, neboť snižuje riziko vzniku srdečně-cévních chorob.
  • LDL cholesterol (špatný) = lipoprotein s nízkou hustotou potřebují k fungování buňky, avšak jeho nadbytek ucpává tepny, podílí se na vzniku aterorosklerózy a dalších zdravotních komplikací. K zvyšování přispívá i nedostatek pohybu, nadváha, kouření.

Doplňující informace: Pro vznik aterosklerózy může být rizikovým faktorem i zvýšená hladina "běžných tuků", tj. triglyceridů.

Jaké jsou normální hodnoty cholesterolu?

  • Celkový cholesterol by neměl překročit hodnotu 5,0 mmol/l (odborníci se shodují, že pokud má sportovně aktivní, zdravě se stravující člověk ve středním věku hladinu 5,2 mmol/l, je tento údaj přijatelný). Pacienti s hodnotami nad 6,5 mmol/l patří do rizikové skupiny.
  • Vysoký cholesterol u dětí do 15 let je nad 4,4 mmol/l.
  • LDL cholesterol by se měl držet pod hranicí 3,4 mmol/l.
  • HDL cholesterol má ideální představovat hodnotu nad 1,3 mmol/l, může se mírně lišit v závislosti na pohlaví (z celkového cholesterolu by měla být koncentrace HDL větší než 20%).
  • Normální hodnoty triglyceridů jsou do 2,0 mmol/l (v těhotenství se mohou přechodně zvýšit).

Pravidelné prohlídky jsou prevencí vůči vysokému obsahu tuků v krvi. Přesnost údajů zaručí základní diagnostická metoda, biochemické vyšetření z odebrané krve pacienta. Výsledky koncentrace tuků v krvi jsou však považovány za objektivní, pokud se ober uskuteční ráno, nalačno, po 8- až 12-hodinovém hladovění, ale s dostatečným přísunem tekutin.

Doplňující informace: Jejich množství si můžete zjistit i v domácím prostředí. Tzv. cholesterol test zakoupíte v lékárnách či e-shopech. Existují i speciální přístroje, které v kombinaci testovacích proužků provedou potřebné měření. Jejich cena je několikanásobně vyšší.

Na co si třeba dát pozor?

Jednoznačně na jídelníček. Výjimkou není ani dodržování pitného režimu (žádné slazené nápoje), pravidelný pohyb (alespoň procházky 2x za den), skoncování s kouřením, vyhýbání se stresu. Koncepčně vhodné složení stravy a uvedené činnosti dokáží optimalizovat hladinu LDL, a tedy snížení cholesterolu přírodní cestou.

Testování hladiny cholesterolu

Snadno se to říká, těžší realizuje. Jen samotné zjištění vysokého cholesterolu může na člověka působit stresujícím způsobem, stejně i nutnost zásadních změn v životosprávě. Je však třeba podotknout, že v současnosti jsou domácí recepty na snížení cholesterolu zastoupeny v hojném množství v knihkupectvích či na internetu, což zjednodušuje celý proces přípravy jídel a neustále přepočítávání denní dávky cholesterolu v potravinách.

Co jíst při zvýšeném cholesterolu?

  • Libové vepřové maso, kuřecí bez kůže, hovězí, telecí, zvěřina,
  • ryby (pravidelná konzumace), sardinky,
  • netučné sýry (do 30% tuku), nízkotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, acidofilní mléko,
  • zeleninové vývary, masové vývary v případě, že maso není tučné,
  • česnek, cibule, rajčata, brokolice, špenát, celer, luštěniny, ovoce (avokádo, jablka, červený grep aj.),
  • vlašské ořechy, lískové, mandle, mák, dýňová a slunečnicová semínka (ideálně nesolené),
  • rýže, brambory (ne hranolky),
  • celozrnné, grahamové, sójové, tmavé pečivo, ovesné vločky, pohanka, müsli tyčinky,
  • olivový, lněný, slunečnicový olej, margaríny obsahující rostlinné tuky,
  • voda, čaj (i speciální na cholesterol), ovocné džusy bez cukru, neslazené kakao.

Nezdravé jídlo zvyšující cholesterol

Které potraviny jsou nevhodné?

  • Tučné maso, kachna, husa, beran, vnitřnosti,
  • uzeniny, salámy, paštiky,
  • kaviár, korýši, měkkýši,
  • tučné sýry, smetana, smetanové jogurty, zmrzlina,
  • zabijačkové vývary, polévky s játrovými knedlíčky, jíšku,
  • smaženice, omelety, vajíčkový saláty, vaječné žloutky,
  • bílé pečivo,
  • fíky, datle, rozinky, sušené a kondenzované ovoce,
  • kešu oříšky, burské a kokosové ořechy, pistácie,
  • šlehačka, dezerty s krémovou náplní, čokoláda s nízkým obsahem kakaa, povidla, džem,
  • chipsy, krekry, "slanosti",
  • ztužené tuky a margaríny s obsahem trans-mastných kyselin vyšším než 0,5 g, kokosový olej, majonéza, tatarská omáčka,
  • jakékoliv smažené jídlo,
  • přislazované nápoje, sirupy.

Které lze konzumovat střídmě?

  • Šunka, libové drůbeží výrobky,
  • vejce jako součást přípravy jiných pokrmů (ne samostatně, výjimkou může být bílek),
  • vepřové sádlo a máslo,
  • těstoviny,
  • knedlík,
  • se solí a cukrem to netřeba přehánět, ale v přiměřeném množství si je lze dopřát,
  • minerální voda, černá káva a alkoholické nápoje.

Vybíráme z katalogu

Pozrite si viac produktov z kategórie cholesterol

Jaké jsou principy diety?

Dieta při zvýšeném cholesterolu by měla sestávat z 5 jídel během dne, a tedy snídaně (jsou důležité!), přesnídávka, oběd, svačina, večeře. To znamená pravidelný přísun jídel s porcemi, které člověka zasytí na potřebnou dobu. Zapomeňte na stravování ve stylu "dokud mi chutná, pokračuji v pojídání". Vytvořte si vlastní časový harmonogram (dle pracovní doby apod.), dbejte na přibližně stejné časové intervaly mezi příjmem potravy.

Principy diety na snížení cholesterolu

Dieta na cholesterol ani zdaleka nespočívá jen v úpravě jídelníčku. Udržujte tělo v pohybu. V jakémkoliv pohybu! Pokud vám dělá sport nebo cvičení problémy, alespoň choďte (rychlejší chůzí), využijte schody jako alternativu. Čím více nadbytečných kilogramů, tím vyšší pravděpodobnost nesprávné hladiny LDL. Tato rovnice platí dokonale, proto na "rozpuštění cholesterolu" budete potřebovat více než zvýšený příjem ovoce a zeleniny.

Nízkocholesterolová dieta a recepty

Je pro vysoký cholesterol přírodní léčba jedinou možností? Jedinou ne, ale nezbytnou ano. Díky chutným receptem a přesné skladbě potravin ho dostanete pod kontrolu mnohem rychleji. Nabízíme vám několik tipů na knižní literaturu, která vám pomůže zorientovat se ve světě jídel určených pro optimalizaci hladin cholesterolu.

Oblíbené výživové doplňky na snížení cholesterolu

Dobře vědět:

  • Nízkocholesterolová dieta je účinná pouze v kombinaci dalších opatření, jako zvýšená pohybová aktivita (např. pravidelné svižné procházky), eliminace kouření a stresu. Ani ten nejlepší lék totiž nezmůže nic bez aktivního přístupu pacienta a bez dodržování doporučených pravidel stravování.
  • Cílem diety je výrazné snížení příjmu cholesterolu nacházejícího se v potravě, a to na 300 mg za den (200 mg za den u závažných případů).
  • Denní energetická dávka by měla představovat max. 30% tuku, cukry 55% – 58% (ve formě polysacharidů), bílkoviny 15% – 18%.
  • Z čeho je vysoký cholesterol? Ne vždy jde o důsledek špatné životosprávy. I když právě to je nejčastější příčina, viníky mohou být i genetická metabolická porucha tuků, nedostatečná činnost jater a slinivky. I zvýšený cholesterol ze stresu rezonuje mezi příčinami stále více.
  • Česnek a cholesterol? Mnozí ho považují za nejlepší spalovač cholesterolu. Podílí se na lepším průtoku krve, má také antibakteriální účinky. Díky tomu je, i když nepřímo, aktivním pomocníkem v boji proti arteroskleróze. Mrkev a cholesterol jsou také známí nepřátelé (kvůli obsahu rozpustné vlákniny, která pomáhá s vylučováním žlučových kyselin, tím i nadbytečného cholesterolu).
  • Kolik vajec mohu sníst denně? V rámci dané tématiky poměrně kontroverzní otázka. Odpověď u odborníků není jednoznačná. I když většina z nich vejce jako samostatný pokrm zavrhuje, někteří tvrdí, že bílek obsahuje látky, které jsou schopné "pohltit" cholesterol ve žloutku.
  • V případě, že jsou hladiny cholesterolu velmi vysoké, úprava životosprávy a domácí recepty na cholesterol nebudou dostačující. Lékař stanoví medikamentózní léčbu. Pokud nejsou hodnoty LDL alarmující (pouze mírně zvýšené), vitamíny a pilulky na vysoký cholesterol v podobě výživových doplňků je mohou optimalizovat (např. Arterin, Zerochol, Lecitin, Rybí olej aj.). Konzultace s lékařem se doporučuje.
  • Cholesterol spolu s vysokým krevním tlakem, cukrovkou a obezitou patří mezi nejzávažnější rizikové faktory kardiovaskulárních chorob. Je třeba si uvědomit, že pokud proti němu nebojujete zodpovědně, bojujete proti svému zdraví...

Zobrazit produkty v kategorií:


Autor článku

Nina Vráblová

Interiérový design, beletrie, zdravý životní styl a elektronická hudba jsou mojí srdeční záležitostí. Společně mě dovedli k psaní, i když na první...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Redukční dieta pro obézní děti s nadváhou. Hubnutí dětí podpoří cvikyRedukční dieta pro obézní děti s nadváhou. Hubnutí dětí podpoří cviky

Dětská obezita představuje velkou zátěž pro organismus z hlediska zdraví, ale její důsledky jsou také psychologického rázu. Kromě redukce hmotnosti je důležitá i podpora kvality života...

Jojo efekt při hubnutí. Jaká je nejúčinnější dieta bez jojo efektu?Jojo efekt při hubnutí. Jaká je nejúčinnější dieta bez jojo efektu?

Tzv. jojo efekt je strašákem téměř každého člověka, který se touží zbavit přebytečných kilogramů. V článku vám poradíme, jak a proč jojo efekt vzniká, jaké jsou jeho rizika a jak...

Dieta a strava před kolonoskopií. Co mohu jíst? Příprava je důležitáDieta a strava před kolonoskopií. Co mohu jíst? Příprava je důležitá

Základním předpokladem úspěšného kolonoskopické vyšetření je čisté střevo bez zbytků potravy a stolice. Jaký jídelníček zvolit? Poradíme vám.