Barbora Drahovská: Pokud se člověk chce stát veganem, neměl by chtít změnit vše najednou

Veganství není jen rozhodnutí vyřadit ze své stravy vše živočišné, je to i životní styl a filozofie, hlásající, že není potřeba ubližovat jiným tvorům, aby mohl člověk plnohodnotně žít. Veganství je ekologičtější a také zdravější, netřeba s ním však začít bez rozmyslu ze dne na den.

Veganka Barbora Drahovská

Barborou Drahovskou jsme si povídali o tom, co ji vedlo k rozhodnutí stát se vegetariánkou, zda je veganská strava plnohodnotná i o tom, zda je veganství vhodné pro každého.

Jak dlouho jste vegankou? Jak a proč jste se rozhodli jít touto cestou?

Vegankou jsem přibližně rok. Předtím jsem byla 7 let vegetariánka a k veganské stravě jsem se dostala díky mé dcerce. Po narození trpěla refluxem a dočetla jsem se, že ho může způsobovat i mléčná strava. Vyzkoušela jsem tedy vyloučit všechny mléčné výrobky a opravdu se reflux zmírnil. Samozřejmě jsem se snažila mléčné výrobky opět vrátit do mého jídelníčku, ale opět zesílil i reflux ...

Když už měla Sophia okolo 7 měsíců a začala papat první příkrmy, byla jsem připravena nějaké mléčné potraviny do svého jídelníčku vrátit, ale přestaly mi úplně chutnat. A hlavně, odkdy jsem se stala mámou, ve velké míře zavážilo i etické hledisko.

Ačkoli mají vegani mnohem více možností než řekněme před 10 lety, veganství není levná záležitost. Dá se nakupovat zdravě, a přitom tak, aby to člověku nezruinovalo peněženku?

Určitě ano. Veganství vůbec nevnímám jako drahý životní styl. Možná pro někoho, kdo si rád kupuje polotovary, veganské sýry, veganské mražené burgry a podobně, ano. Když si však člověk jídelníček naplánuje a nakoupí předem, nemá proč zatěžovat svou peněženku. Spíše naopak. Doma jíme hlavně luštěniny, semínka, hodně zeleniny, ovoce.

Barbora Drahovská s rodinou
Foto: Katarína Sokol

Ale když se tak zamyslím, dražší je kupovat si věci jako boty, kosmetiku a oblečení. Na druhé straně mě tento životní styl učí minimalismu a už nemám potřebu vlastnit 10 párů bot a tunu oblečení.

Ani vegani nemusejí jíst vždy zdravě. Je něco, co by nemělo v jejich jídelníčku chybět?

Odkdy jsem se slalom vegetariánkou sleduji články a YouTube videa Dr. Michaelův Greger, autora knížky Jak nezemřít. S jeho týmem vyvinul tzv. denní dvanáctku, která představuje 12 potravin, které by v našem denním jídelníčku neměly chybět. Dá se stáhnout i aplikace do telefonu (Daily Dozen) a podle ní si vždy snadno vysledovat, jestli jsem v ten den snědla a vypila všechno, co potřebuji. Jeho tvrzení jsou vždy podloženy studiemi, nejsou to žádné výmysly.

Dokáže veganská strava pokrýt všechny potřebné vitamíny a živiny, nebo je třeba je doplňovat formou výživových doplňků?

Většinu dokáže. Jediné, co jak vegani musíme doplňovat ve výživových doplňcích, je B12 a v zimních měsících vitamín D. Ale D-čko by měli jíst i lidé, kteří jedí i maso.

Barbora Drahovská s brokolicovou kyticí

Člověk, který se ve stravě ničemu nevyhýbá, si jídelníček plánovat velmi nemusí. Jednoduše si vezme to, nač má právě chuť. Je to v případě vegany jinak?

Určitě ano. Toto je podle mě větší oříšek než to, zda veganské stravě dokáži pokrýt všechny potřebné živiny. Mnoho lidí právě na tomto faktoru ztroskotá. Jídla si třeba plánovat. Nedejbože někam cestujete nebo jste pozváni na oslavu, svatbu, kde ani netuší, co vegani jedí. Většinou si i na takové příležitosti bereme svůj "nouzový balíček" s jídlem. Je to náročné i při plánování dovolené. Ideální je plánovat si destinace podle toho, kde se člověk i rozumně nají. Chorvatsko je například pro nás tabu, pokud si nechceme sami vařit. Ale vše se dá, pokud se chce :-)

Dá se vytvořit vyvážený jídelníček, který by nebyl jednotvárný?

Určitě ano. Pokud se podíváte na můj blog (www.rebarbora.blog), pár takových jídelníčků jsem už sepsala. A člověk se určitě nemusí bát jíst každý týden totéž. S menšími obměnami. Důležité je, že jsou splenené všechny nutriční hodnoty a že nám chutná. Například rýži nebo kuskus v našem jídelníčku často nenajdete. Jsou to pro nás prázdné potraviny, které nic "vzácné" neobsahují.

Kniha Zdravá snídaně od Barbory Drahovskej
Barbora Drahovská "ReBarbora", spoluatorka knižky Zdravé raňajky.

Veganství není jen o nejeden masa a živočišných produktů, často je to životní styl. Je něco, čemu se z přesvědčení vysloveně vyhýbáte?

Všemu, co by způsobovalo zvířatům utrpení. Čili kožené boty mám jen takové, které jsem si koupila ještě za vegetariánských dob. Podotýkám, že vegetariánkou jsem se tehdy stala kvůli mých potížím s trávením.

Kupuji si kosmetiku, která nebyla testována na zvířatech. Nekupujeme si vlněné ponožky, čepice.

Zde bych možná vzpomněla, že pokud se člověk chce stát veganem, neměl by chtít změnit všechno najednou. Doporučuji jít na věc postupně. Tak jako v jídle, tak i co se životního stylu týká.

Je třeba si počítat kalorie? Veganství je přece jen zdravější než běžné stravování se.

Já si je nepočítám každý den, ale sem tam si je zkontroluji pomocí aplikace Cronometer.org. Sacharidů si dokážu sem tam dost naložit. Myslím tím vločky, sušené ovoce, cereálie, těstoviny ... na sladké, chválabohu, velmi nejsem. To bych se musela hlídat mnohem více.

Zdravé veganské jídlo

Je veganství vhodné pro každého, tedy i pro děti či těhotné?

Dovolím si tvrdit, že ano, a dokonce bych řekla, že je během těhotenství lepší maso nejíst. Ale já jsem se řídila tím, že jsem snědla to, na co jsem měla chuť. První tři měsíce jsem prožila na houskách s máslem a sýrem. Ale to tedy bylo ještě tehdy, když jsem byla vegetariánka. Když budu náhodou podruhé těhotná, už jako veganka, dám vám vědět, jak to dopadlo :-).

A malinkou stravuji vegansky a dávám si na všechno velký pozor a hodně si studuji. Spojila jsem se i se Slovenskou veganskoué společností, kde mi odborníci vždy ochotně poradí. Článek na toto téma a také rozhovor s pediatry a výživovými poradci najdete u mě na blogu, pokud by toto téma někoho obzvlášť zaujala. Stejně i "těhotenské" články.

Máte nějakou oblíbenou potravinu, na kterou nedáte dopustit?

Hmm, to je těžké. Já obecně miluji zdravý veganský fast food, ale moje nejoblíbenější ingredience ve veganské kuchyni je lahůdkové droždí, které omáčkám a jídlům dodává jemnou a lahodnou sýrovou chuť. Pozor, nejsou to tradiční kvasnice. Lahůdkové droždí dostanete koupit jako sušený přípravek v bio obchodech.

Děkujeme pěkně za rozhovor. Je ještě něco, co byste chtěli o veganství vědět? Napište nám své otázky a také případně zkušenosti s tímto druhem stravování do komentářů. Barboru Drahovský můžete kontaktovat přes její web, případně prostřednictvím Facebooku.


Autor článku

Redakce

Přinášíme vám množství zajímavostí z oblasti zdraví a zdravého životního stylu. Představíme si běžné onemocnění, možnosti jejich léčby, jakož i...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Gustáv Solár: Akupunktura neléčí nemoc, která je jen Gustáv Solár: Akupunktura neléčí nemoc, která je jen "vrcholem ledovce", ale pacienta

Akupunktura je lékařská disciplína, kterou lze využít v rámci diagnostiky a léčby nemocí, ale i v rámci prevence. O akupunktuře a o spojení tradiční a moderní medicíny jsme si povídali s...

Jak spodní prádlo ovlivňuje naše zdraví? 7 otázek a odpovědí, které se vyplatí znát Jak spodní prádlo ovlivňuje naše zdraví? 7 otázek a odpovědí, které se vyplatí znát

Spodní prádlo je pro většinu z nás každodenní záležitostí, málokdo si však uvědomuje její vliv na zdraví. Jaké nejčastější zdravotní problémy spodní prádlo způsobuje? A jsou tanga...

Miroslav Majláth: Při canisterapii nepracuje pes samostatně, se svým psovodem tvoří neoddělitelný tým Miroslav Majláth: Při canisterapii nepracuje pes samostatně, se svým psovodem tvoří neoddělitelný tým

Canisterapie využívá pozitivní působení psa na fyzickou, psychickou a sociální pohodu člověka. Psovod Miroslav Majláth nám prozradil o této formě léčby více.