Sezamový olej – účinky, cena a použití. Vhodný i na pleť a šedivé vlasy

Sezam byl první rostlinou, ze které se lisoval olej. Semínka sezamu mají barvu od krémové po černou. Semínka sezamu byly pěstovány již cca 500 let před naším letopočtem, Egypťané ho dokonce už v roce 1500 před naším letopočtem používali jako lék.

Sezamový olej ze semen sezamu

Výroba sezamového oleje je poměrně složitá, proto je možná i cena trochu vyšší. Tato zlatožlutá tekutina se používá především v potravinářském průmyslu. Lisované oleje jsou totiž vhodné do salátů a na vaření.

Semínka se používají také tak, že se semelou na tahini pastu (používá se při přípravě cizrnového hummusu) nebo sezamové máslo a jsou součástí předkrmů zejména v čínských, japonských a blízkovýchodních jídlech. K nejvýraznějším účinkům oleje ze sezamu patří zlepšení funkce žlučníku, pročišťuje tlusté střevo, stabilizuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi. V našem článku vám však o účincích tohoto známého oleje prozradíme mnohem více!

Sezamový olej v BIO kvalitě od různých výrobců seženete například v eshopu prozdravi.cz!

Výroba sezamového oleje lisováním

Sezam jako takový asi zná úplně každý. Známe ho na pečivu nebo jako samostatné semínka. Jak ale sezam vypadá? Je to tropická rostlina, která dorůstá do výšky jednoho metru. Pěstuje se v přímořských oblastech, protože dobře snáší sucho. Sezam má bílo-růžové květy zvoncovitého tvaru.

Rostlina sezam, ze které se vyrábí sezamový olej

Sezamový olej se lisuje dvěma způsoby. Prvním je lisování za studena tak, že se lisují vyloupané syrové semínka a barva oleje je pak světle žlutá. Druhý způsob je lisování pražených semínek – tehdy je barva oleje tmavší a chuť oleje je více oříšková.

Víte, že jedna syrská legenda hovoří o tom, že když se bohové sešli, aby stvořili svět, tak pili víno ze sezamových semínek? Mytologie považuje sezam za symbol nesmrtelnosti.

Složení a účinné látky sezamového oleje

Sezamový olej je bohatý na velké množství vitamínů jako B, E a K. Dále obsahuje vápník, hořčík, měď, fosfor, zinek, chrom, železo a omega 3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Rovněž je bohatý na aminokyseliny obsažené v rostlinných bílkovinách. Kombinací těchto složek má široké uplatnění v kosmetice, iv kuchyni. Metoda získání sezamového oleje ovlivňuje koncentraci a zastoupení jednotlivých látek v oleji. Sezamový olej obsahuje antioxidant sezamin a sezamolin, které jsou velmi důležité pro zdraví jater.

Účinky sezamového oleje

Sezamový olej má bohaté účinky. Používá se i vnitřně zejména v kuchyni nebo dávkováním přímo, ráno a večer. Pro venkovní použití se v kosmetice využívá k léčbě různých kožních onemocnění. Seznam zdravotních benefitů tohoto oleje je opravdu široký:

  • pomáhá při stresu
  • účinný proti migréně
  • prevence proti osteoporóze
  • zpevňuje a podporuje pevnost zubů, kloubů a kostí
  • podporuje trávení a zlepšuje funkci jater
  • má močopudné účinky
  • pomáhá zastavit průjem
  • zpomaluje proces stárnutí
  • zlepšuje imunitu a podporuje obranyschopnost
  • očišťuje organismus od škodlivých látek
  • má antiseptické účinky
  • slouží jako prevence proti rakovině
  • pročišťuje tlusté střevo
  • podporuje funkci ledvin
  • prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • upravuje cholesterol a krevní tlak
  • snižuje hodnotu cukru při cukrovce
  • zpevňuje cévy a žíly, působí proti kornatění tepen
  • účinný při léčbě kožních onemocnění
  • zmírňuje bolestivou menstruaci
  • odstraňuje poruchy spánku
  • posiluje oči
  • zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů i vlasů

Věděli jste, že sezamový olej obsahuje sedmkrát více vápníku než kravské mléko? Rovněž obsahuje velmi mnoho vitamínu E, a proto slouží jako prevence rakoviny. Nejvíce léčivých účinků má za studena, ale použití sezamového oleje je možné i na smažení, protože odolává i vysokým teplotám.

Olej z bílého a černého sezamu

Pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, pak sáhněte po chuťově výraznějším oleji z černého sezamu, který má následující zdravotní benefity:

  • ovlivňuje kvalitu kostní tkáně, tvorby krve, plodnost
  • pomáhá při zbavování se šedin
  • má chladivý účinek - vhodný pro nadměrně potících se lidí
  • bojuje proti vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám
  • prevence a léčba osteoporózy, chudokrevnosti
  • pomáhá při depresích a neurózách
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů, kůže
  • zlepšuje metabolismus a střevní systém
  • zvyšuje imunitu organismu
  • léčí zácpu
  • zlepšuje stav kostí, svalů, nervové soustavy
  • posiluje ledviny
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • zmírňuje artritidu

Pro koho je vhodný sezamový olej

Sezamový olej obsahuje látky, které se velmi dobré vstřebávají. Je proto velmi vhodný i pro děti a těhotné ženy. Má antidepresivní účinky a působí konejšivě například pro hyperaktivní děti. Děti od tří let mohou užívat sezamový olej stejně jako dospělý, respektive podle instrukcí na produktu. Sezamový olej je vhodný i pro diabetiky a celiatiky.

Jak se užívá a dávkuje?

Sezamový olej se využívá i na vnitřní i pro venkovní použití. Je velmi účinný při různých ekzémech, popáleninách nebo otlacích. V tomto případě je ošetření velmi jednoduché a to tak, že je třeba olej nanést na vatový tampon a potřít postižené místo. Olej se nerozotiera, ale nechá se vstřebat. Olej se může používat i v blízkosti úst, očí nebo nosu. Sezamový olej na vlasy se používá přidáním pár kapek oleje do vašeho šamponu. Dávkování sezamového oleje na vnitřní užívání závisí na účelu:

  • jako prevenci užíváme vnitřně, a to jednu lžičku před jídlem (nalačno),
  • v případě léčby onemocnění se užívají tři lžičky denně, a to vždy před jídlem,
  • pokud chcete, aby byl sezamový olej účinný, tak ho užívejte pravidelně.

Sezamový olej do salátů

Sezamový olej v kuchyni se výborně hodí k čerstvé zelenině, ale i na smažení. Receptů se sezamovým olejem je na internetu velmi mnoho. Nejčastější je využití v salátech, ale výborně se hodí například i jako součást marinády na pečené kuře. Sezamový olej je rovněž jako ostatní oleje třeba skladovat na tmavém a chladném místě o teplotě 5 - 25 stupňů. Po otevření ho skladujte v chladničce.

Kde se dá koupit a jaká je jeho cena?

Sezamový olej se nejčastěji kupuje jako kuchyňský olej, ale najdeme i sezamový olej na pleť nebo tělový sezamový olej. Prodává se po 50, 250 nebo 500 ml a cena sezamového oleje závisí právě na množství a značky. Průměrná cena je cca 180 Kč za 250 ml.

Sezamový olej se doporučuje nakupovat ve specializovaných prodejnách, případně v bioobchodoch (prozdravi.cz) a ne v supermarketech. Sezamový olej v hypermarketu Tesco koupíte například již do 100 Kč za 250 ml, ale dbejte na kvalitu a to, zda je čistý bez jiných příměsí. Tuto informaci vždy hledejte na obalu ještě před koupí oleje.

Nežádoucí účinky sezamového oleje

V současnosti nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky sezamového oleje. Neexistuje však dostatečné množství studií o nežádoucích účincích při nadměrné konzumaci semínek nebo oleje, proto se doporučuje užívat olej jen v doporučených dávkách.

  • lidé alergičtí na arašídy mohou mít alergii na sezam, proto by při konzumaci měly být rovněž opatrní

Zkušenosti s užíváním sezamového oleje

Recenze, ve kterých se diskutuje o užívání sezamového oleje, jsou velmi pozitivní. V diskusích se říká, že lepší účinky má sezamový olej lisovaný za studena. Připisují se mu všechny účinky zmíněno výše. Za jeden z nejkvalitnějších pleťových olejů považují kupující sezamový olej značky Saloos.



Publikováno dne: 11.05.2019
Hodnocení článku:
(94.4%)

Autor článku

Kaja Mihalovičová

V oblasti PR a reklamy působím už deset let. Začínala jsem ve vlastním grafickém studiu, kde jsem měla na starosti marketing, textování webů a...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Oregánový olej – účinky, užívání, dávkování, ceny Oregánový olej – účinky, užívání, dávkování, ceny

Oregánový olej je silný přírodní lék, který obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Používá se v boji proti bakteriím, infekcím, virům a různým druhům chorob a onemocnění.

Lněný olej výborný pro děti i v těhotenství. Jaké jsou jeho účinky Lněný olej výborný pro děti i v těhotenství. Jaké jsou jeho účinky

Lněný olej se z více než 70 % skládá z omega-3, omega-6 a omega-9 mastných kyselin, což jsou zdravé tuky pozitivně ovlivňující hladinu cholesterolu. Jaké jsou jeho další pozitivní účinky...

Kokosový olej je nejlepší na obočí, vlasy i hubnutí Kokosový olej je nejlepší na obočí, vlasy i hubnutí

Kokosovému oleji je téměř automaticky připisován přívlastek všestranný. Jaká je však pravda? Má opravdu tolik blahodárných účinků? Vše podstatné se dozvíte v našem článku!