Žaludeční kyselina v hrdle. Sledujte příznaky, léčba pomáhá

Žaludeční kyselina je jednou z nejdůležitějších součástí zdravého trávení. Úlohu si však plní správně jen tehdy, pokud se nachází ve vyváženém množství na svém místě, a tedy v žaludku. Jen ten je totiž proti ní chráněný sliznicí. Problém nastává, pokud se přes jícnový svěrač dostane nestrávený obsah žaludku s kyselinou zpět do jícnu.

Reflux způsobuje pálení žáhy

Vůči přítomnosti kyseliny není odolný, čímž vzniká nepříjemné pálení v hrdle. V podstatě jde o tzv. přirozený reflux, který se vzácně vyskytuje téměř u každého člověka. Komplikace mohou nastat, pokud jde o pravidelný problém, a tedy refluxní chorobu.

Oblíbené léky proti pálení žáhy

Název Hodnocení Detail
MaaloxZobrazit produkt
Rennie   ✔   ZNÁTE Z TVZobrazit produkt
Masticha prášek s inulinemZobrazit produkt
Nolpaza   ✔   VÝBORNÉ RECENZEZobrazit produkt
Talcid   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt

Příznaky žaludeční kyseliny

Pocit pálení se nemusí objevovat pouze v krku, mnozí ho pociťují za hrudní kostí. Kromě tohoto nepříjemného pocitu je častá i tzv. regurgitace. To znamená, že obsah žaludku teče zpět do jícnu, až úst. Průvodním jevem může být i říhání, zvracení a problémy s polykáním. Při posledních dvou zvyšte pozornost.

Pálení žáhy v hrdle

Symptomy mohou představovat zanedbatelný, ale já vážnější zdravotní problém. Pokud jsou uvedené příznaky pouze občasné, nemusíte se ničeho obávat. Pokud se vyskytují pravidelněji, úprava stravy a celkové životosprávy vás pravděpodobně nemine. Na pozoru se mějte, pokud se začnou být samozřejmostí po každém jídle, dokonce ještě před jeho konzumací. Těhotné ženy mají se žaludeční kyselinou v hrdle poměrně bohaté zkušenosti. Pálení žáhy v těhotenství je běžným průvodním jevem. Způsobují ho hormonální změny a tlak vznikající při růstu dělohy. Obvykle však zmizí brzy po narození dítěte.

Žaludeční kyselina v hrdle jako fyziologická nebo patologická příčina pálení žáhy

Pokud se pocit pálení v krku objevuje alespoň třikrát v týdnu, navštivte odborníka. Zanedbání by mohlo vyvolat další nepříjemné zdravotní potíže. V případě, že se žaludeční kyselina v hrdle vyskytuje pravidelně, pravděpodobně je příčinou gastroesofageální reflux, který způsobuje poruchu svěrače ve spodní části jícnu.

Možným viníkem je i Helicobacter pylori. Zde však už mluvíme o patologické, ne fyziologické příčině. Tak či onak, neustálým drážděním jícnu žaludeční kyselinou může dojít k chronické pyróze, a tedy k pálení žáhy. Tkáň jícnu je poškozená, čímž vznikají i problémy s polykáním, nakolik ani zužování jícnu se nevylučuje.

První pomoc při pálení žáhy

Pokud přetrvává pálivý pocit v hrdle, ne vždy je nutné vyhledat lékařskou pomoc a nasadit medikamentózní léčbu. Pomohou i přírodní léčiva v podobě bylinek či tzv. babských, no ověřených rád. Například lékořice, šťáva z aloe vera (neobsahující aloin ani emodin), jablečný ocet, med, mandle, zeleninové šťávy, jilm plavý, čaje z meduňky, pelyňku nebo puškvorce.

Z recenzí produktu:

Zkušenosti s užíváním lektvaru na pálení žáhy

Mléko se sice uvádí jako rychlý a účinný domácí lék, ale zabírá v případě, že výskyt kyseliny v hrdle je občasnou, nikoli pravidelnou záležitostí. V druhém případě by totiž mohl být více na škodu než k užitku.

Soda bikarbóna představuje první pomoc, pokud si jícnový svěrač neplní dobře svou funkci. Neutralizuje kyseliny, jelikož její pH je vyšší než sedm. Postačí čajová lžička ve sklenici vody, ale maximálně dvakrát v týdnu. Obsahuje i soli, které by mohly mít ve větším množství nežádoucí účinky.

Žaludeční kyselina – nadbytek versus nedostatek. Jaká je léčba?

Nejen nadbytek žaludeční kyseliny způsobuje její nežádoucí přítomnost v hrdle. Nedostatek má také za následek, že potrava je nedostatečně trávená, čímž dochází ke kvasným a hnilobným procesům, a také hromadění plynů. Ty se podílejí na zpětném procesu vrácení potravy, respektive šťáv do jícnu, a tak vyvolávají nepříjemný pocit pálení žáhy.

Základem na eliminování kyseliny v hrdle je obnovení přirozené žaludeční rovnováhy. Tehdy se kyselinou podrážděný jícen zahojí, protože přestane docházet k opětovnému otevření svěrače mezi ním a žaludkem v době, kdy se uskutečňuje trávicí proces. Cílem je dosažení optimálního množství kyseliny HCL v žaludku.

Vyšetření kyselosti žaludku u lékaře

Pro stanovení správné diagnózy je třeba vyšetření kyselosti žaludku. Na základě ní se zjistí, zda je příčinou nesprávného trávení jeho překyselení nebo naopak, nedostatek kyselin. Od toho se odvíjí i užívání léků, ať už těch volně prodejných nebo předepsaných lékařem.

Strava a životospráva vyžaduje úpravu

Nejběžnější příčinou výskytu kyseliny v hrdle je nevhodná strava. Ta nesouvisí pouze s konkrétními potravinami či přípravou jídla, ale také s jeho nepravidelnou a rychlou konzumací. Nežádoucí výsledek podpoří i špatná životospráva a stres. Silní kuřáci a obézní lidé jsou na přítomnost kyseliny v hrdle náchylnější. Nestačí jen vsadit na doporučenou stravu, na její pravidelný přísun v menších porcích, vícekrát za den.

Jídlo třeba důkladně rozžvýkat, ne rychle hltat. Důležité je upravit celkový životní styl. Pokud jde o časté pálení žáhy, je dokonce nutností. Zapomeňte na pozdní večerní jedení a uléhání si s plným žaludkem.

Menší porce jídla pomohou při pálení žáhy

Jaké potraviny a nápoje třeba omezit při pálení žáhy?

  • Mastné jídla,
  • čerstvé pečivo,
  • česnek,
  • cibule,
  • rajčata,
  • citrusové plody,
  • čokoláda,
  • káva,
  • alkoholické nápoje,
  • sycené nápoje.

Potraviny s vyšším obsahem vlákniny a celozrnné výrobky přispívají ke zmírnění pálení žáhy, jakož i k její prevenci. I když mnozí tvrdí, že kořeněné a pikantní pokrmy byste měli z jídelníčku také vynechat, některé koření jsou paradoxně vhodným řešením zmírnění či odstranění žaludeční kyseliny v hrdle. Kurkuma, zázvor, skořice, ale i chilli jsou toho vhodným příkladem.

Oblíbené léky proti pálení žáhy

Název Hodnocení Detail
MaaloxZobrazit produkt
Rennie   ✔   ZNÁTE Z TVZobrazit produkt
Masticha prášek s inulinemZobrazit produkt
Nolpaza   ✔   VÝBORNÉ RECENZEZobrazit produkt
Talcid   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt


Autor článku

Redakce

Přinášíme vám množství zajímavostí z oblasti zdraví a zdravého životního stylu. Představíme si běžné onemocnění, možnosti jejich léčby, jakož i...


Přidat komentář

V tejto kategórií nájdete aj:

Recenze: Diaben Advance – pomáhá opravdu diabetikům?Recenze: Diaben Advance – pomáhá opravdu diabetikům?

Hladina cukru v krvi dokáže někdy překvapit. Kromě úpravy stravování je vhodné užívat doplňky stravy ke snížení cukru v krvi. Jedním z nich je také Diaben Advance, který vám dnes...

Černé uhlí jako lék na hubnutí i proti průjmuČerné uhlí jako lék na hubnutí i proti průjmu

Pravidelné nafukování, pocit plnosti či průjmy trápí až třetinu populace. Pomyslnou pomocnou ruku vám při takových problémech podá tzv. aktivní uhlí. Prozradíme vám, ve kterých situacích...

Střevní chřipka často i v těhotenství. Projevy, příčiny, léčbaStřevní chřipka často i v těhotenství. Projevy, příčiny, léčba

Trápí vás průjem, zvracení nebo zvýšená teplota či dokonce zimnice? To vše jsou příznaky střevní chřipky. Připravili jsme si pro vás komplexní informace o střevních virózách.